Friday, July 1, 2016

Gäddsafari #1 2016


Igår var det äntligen dags för sommarens första gäddsafari. Ett återkommande evenemang som vi kör varje sommar och har så gjort i cirka femton års tid. Vid sju tillfällen, varje torsdag framöver, ger vi oss ut i jakten på de gröna predatorerna. Här följer en liten summering av gårdagens tur!

Inför kvällen hade vi 19 gäster bokade, samtliga från Sverige den här gången. En härlig blandning av återkommande gäster och nya visade det sig bli. Jag hade stakat ut en plan över vart vi skulle åka baserat på rådande väder, som för en gångs skull visade sig stämma ganska bra mot prognosen. Första platsen blev därmed ett område en bit väster om Dragsö, närmare bestämt Skillingenäs/Haglö/Varö.

När vi instruerat gästerna över vilket område som gällde så spred vi snabbt ut oss bland stenar, kobbar och skär. Vinden och därmed vågorna var relativt lugna denna kväll vilket gjorde det lätt att ankra upp för att fiska mot de hetaste platserna. Molnen låg tätt på himlen den här kvällen och något regnstänk då och då gjorde att vädret kändes riktigt "gäddigt" men tyvärr verkade inte gäddorna tycka likadant då det började ganska segt för de flesta båtarna.

Efter en timmes fiskande möttes vi upp igen på samma plats som vi skiljdes åt på. Det visade sig att några av båtarna lyckats fånga ett par gäddor var men för spänningens skull så avslöjades inga längder på fiskarna, som återutsattes i sitt rätta element. Det är ju trots allt tävling mellan båtarna där den längsta fångade fisken vinner pris som avslutning på kvällen.

Vi åkte vidare mot nästa anhalt som denna kväll var området mellan Ramsö och Svinö, även det beläget väst om Dragsö. Vinden hade nu lagt sig och sjön var lugn under vår sista timme. I vår båt lyckades vi ganska snabbt landa vår första gädda för kvällen som mätte in på 66cm. Tyvärr blev det också den enda gäddan i vår båt, även om vi tappade ett par också som slet sig innan de nått båten.

När klockan närmade sig nio återträffades vi igen för att åka tillbaka i samlad grupp till bryggan på Dragsö. Humöret verkade vara på topp hos alla som varit med på kvällens fisketur, även om flera vittnade om svårtflirtade gäddor. Lyckligtvis hade dock alla sex båtar landat fisk och ett par behölls för att senare hamna på middagsbordet.

I vanlig ordning fick varje båt tillkännage vad de fångat och hur lång deras längsta fisk varit. Just denna kväll visade det sig bli ovanligt jämnt då två gäddor uppgavs vara 72cm. Vid närmare koll på bilder på fiskarna kunde vi med minsta möjliga marginal utse en vinnarbåt då den ena gäddan var 73cm lång. Min medhjälpare Willy och hans sällskap i båten fick applåder och vinnarkepsar som sig bör när man vinner gäddsafarit.

Överlag ett mycket lyckat första gäddsafari för sommaren där det totalt landades tretton gäddor på 21 deltagare. Nu laddar vi om för nästa vecka då vi kommer vara betydligt fler deltagare. Än finns platser kvar så tveka inte att haka på en spännande fisketur. Anmälan till Dragsö campings reception.

// Daniel Wickman
   2016-07-01
0 comments: