Friday, July 26, 2019

Gäddsafari #5 2019

Det känns som det bara hinner gå ett par dagar mellan varje tillfälle då det blivit dags att summera våra gäddsafariturer som arrangeras varje torsdag under sommaren. Sommaren är kort sjöng någon vis person...

Igår var intresset på topp! 40 personer vilket är det maximala antalet var inbokade och denna gång hade vi dessutom en kölista på eventuella återbud. Vädret var minst lika fint som intresset och kvällen bjöd på klarblå himmel, +25 grader och svaga vindar från syd. Då flera sällskap var tre personer löste vi en extra båt denna kväll så totalt elva båtar!

Första stoppet för kvällen var området mellan Haglö, Varö samt Smörpundsholmarna. Ett ganska stort område men det går också åt när vi har så pass stora grupper. Med låga vindar gick transporten till platsen fint och vi spenderade en timme på plats i hopp om att hitta de bästa jaktmarkerna där gäddan finns.

Det skulle visa sig att gäddorna inte var på sitt bästa humör denna kväll. Åtminstone inte i den båt undertecknad manövrerade. Jiggar, skeddrag och kustwobbler i olika kulörer testades men inget tycktes intressera gäddorna. Under första timmen hade vi inga kontakter alls i min båt. En annan båt hade dock sett en hel del gäddor följa efter dragen ända fram till båtkanten utan att faktiskt hugga tag i deras drag. Således hade många av båtarna fortfarande en nolla i kolumnen efter första timmen.

Område två var förlagt mellan Ramsö och Varö. Återigen ett ganska stort område. Vinden hade nu avtagit något och solen värmde ordentligt. Ganska snart hade vi vår första kontakt i båten men denna valde att inte mer än snabbt nafsa i draget och sedan spotta ut det lika snabbt. Hoppet ökade i båten och det tog inte lång tid innan en mindre gädda följde efter ett av våra drag in till båtkanten. Vi alla stod och tittade på fisken som tittade tillbaka innan den begav sig tillbaka ner i djupet. Snopet!

Sista tiden fortsatte i samma stil. Någon enstaka fisk valde att snabbt nafsa i våra drag men lämnade oss utan chans att faktiskt kroka fånga någon.

Tillbaka i land kunde vi konstatera att det fångats totalt elva gäddor fördelat på 40 personer. Den längsta fisken mätte 77 centimeter och detta avgjordes efter "målfoto" då en annan båt lyckats fånga en nästan lika lång fisk som mätte in på 75 centimeter.

En fantastisk kväll med kanonväder och en del fisk dessutom!

Nu laddar vi om för nästa gäddsafari som arrangeras torsdagen den 1 augusti.

// Daniel Wickman
   2019-07-260 comments: