Friday, July 12, 2019

Gäddsafari #3 2019

Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Gårdagens gäddsafari skriver inte in sig i några historieböcker när det kommer till antalet gäddor som fångades. Men vi tar det från början!

Redan på morgonen meddelades att samtliga 40 platser bokats upp och vi fick till och med neka ett tiotal gäster under dagen då evenemanget var fullbokat. Riktigt kul med ett sådant stort intresse! De flesta av gästerna var i vanlig ordning svenskar men denna gång var även två av de tio båtarna bokade av tyska gäster.

Strax före klockan tickade över sex på kvällen var samtliga anmälda på plats. Redo med fiskespön, flytvästar och fikakorg. Givetvis taggade till tusen för att fånga kvällens längsta fisk och därmed bli belönade med de traditionsenliga vinnarkepsarna. Snart nog for vi ut på sjön och kvällens första stopp var förlagt till området mellan Ramsö och Varö. Ett ganska stort område, men det krävs också när man är tio båtar!

Snart nog var vi igång. Våra beten slungades mot första bästa ö där vinden låg på till synes riktigt fint. Visuellt sett såg förhållandena bra ut denna kväll. Vinden tryckte på från syd-sydväst med en styrka av 4-5m/s och lite lätta moln turades om att blockera den dominerande solen. Lägg till omkring 19-20 grader så förstår ni att det var mer än behagligt till sjöss.

Dessvärre verkade gäddorna inse att vi gått in i slutet av vecka 28 vilket för många svenskar innebär semestertider. På något sätt hade gäddorna koll på detta och tycktes således också tagit semester, för de var då allt inte på hemmaplan denna kväll. Många kast senare högg till slut en mindre gädda i andra änden av min lina. Eftersom jag såg vid båtkanten att fisken inte var av alltför respektabel längd så krokades fisken snällt av och uppskattades till ca 60 centimeter.

Första timmen avverkades kring öarna inom nämnt område och det var dags att åka vidare. Denna gång gick färden mot Kobebus/Bergaholmarna som är ö-gruppen strax syd om Karlskrona centrum. Här skulle nästa timme spenderas och förhoppningen var att det skulle vara mer aktivitet bland fiskarna här. Det skulle dock visa sig att gäddorna tagit semester även på denna plats. Vattnet var klart som gin och med avtagande vind blev det svårt för oss att hitta huggvillig fisk. Så pass svårt att vi inte hade ett enda hugg i vår båt på denna plats.

Väl tillbaka på Dragsö summerades kvällen med hela gruppen. Tyvärr visade det sig att samtliga båtar hade haft det enormt svårt att hitta fisk denna kväll. Båtlag efter båtlag konstaterade att de varit djurvänner under kvällen och rapporterade därmed stora nollor i fångstkolumnen.

Endast två gäddor fångades totalt bland 41 deltagare och den längsta fisken mätte endast 63cm. Således är läxan lärd. Fisk som fångas bör fotograferas oavsett storlek, ibland är vinnande gädda inte längre än så.

Låt oss hoppas att gäddorna är lite snällare mot oss nästa torsdag!

// Daniel Wickman
   2019-07-120 comments: