Friday, July 7, 2017

Gäddsafari #2 2017

Sommaren är här och vi har äntligen dragit igång med vårt populära event "gäddsafari". Igår arrangerades den första turen för denna säsong då förra veckans planerade fisketur blev inställd för åskrisk och mycket hårda vindar.

Denna torsdag hade vi helt andra förutsättningar. Omkring 18 grader, mestadels soligt och svaga vindar från sydväst. Som upplagt för en härlig fisketur i vår vackra skärgård med andra ord!

Strax före sex på kvällen var vi alla samlade utanför vår fiskebod på campingen. Många förväntansfulla familjer från Sverige, Danmark och Tyskland blev försedda med flytvästar och information om kvällens upplägg. Totalt var vi 29 personer som begav oss ut fördelade på åtta båtar.

Första anhalt för kvällen blev en grupp med öar strax syd om Karlskrona centrum, närmare bestämt Bergaholmarna och Kobebus. Efter en kortare genomgång på plats skiljdes alla snabbt åt för att påbörja jakten på de grön-guldiga gäddorna. Under ungefär en timmes tid fiskade vi på första platsen bland stenar, tång och grynnor.

I min båt denna kväll hade jag sällskap av familjen Rahm där barnen skulle försöka fånga sina första gäddor någonsin. Första platsen blev något av en upplärning av hur man kastar ut sitt fiskedrag på ett säkert och korrekt sätt. Kort därefter kunde Oskar få känna på sin första gädda som med lite hjälp landades och mättes till 59cm. Ingen jätte men garanterat en fisk som stärkte fiskeintresset rejält!

Dagens andra plats blev ett område strax väst om Dragsö. Det aktuella fiskeområdet pekades ut för gästerna och här skulle vi stanna ungefär en timme innan gemensam färd tillbaka mot campingen. I min båt började vi ivrigt kasta längs med öarnas kanter där gammelgäddan förhoppningsvis skulle hålla till. Kast efter kast avverkades och snart nog fick vi vår andra fisk för kvällen. Denna var något längre än vår förra och mätte in på 71cm. Några snabba bilder och fisken fick sedan återgå till sitt rätta element.

Klockan rörde sig ovanligt snabbt denna kväll och snart var det dags för återträff med de andra båtarna. Ett sista stopp skulle vi hinna med och med en god blandning av tur och skicklighet ropar snart Oskar att han har napp! Det visar sig snabbt att denna gädda är kvällens största och kanske skulle denna fisk kunna räcka till segern för gäddsafarit (det gäller att fånga den längsta fisken).

Efter en spännande kamp kunde gäddan snart säkras i håven och väl på mätbrädan visar det sig att gäddan är hela 93cm, en riktig fin fisk! Glädjen i båten är stor när vi börjar vår färd tillbaka till campingen. Vid återsamlingen visar det sig att nio gäddor fångats under kvällen och vår sista fisk på 93cm blir överlägset den längsta fisken och familjen Rahm belönades med vinnarkepsar.

Nu laddar vi om för nästa gäddsafari på torsdag den 13 juli!

// Daniel Wickman
   2017-07-07


0 comments: