Monday, July 24, 2017

Gäddsafari #3 och #4 2017

Hej alla fiskeintresserade!

Det var ett tag sedan nu. Campingen är fullbelagd dagligen och tiden räcker inte alltid till för att uppdatera er om fisket under sommaren. Istället kommer nu en uppdatering från de senaste två veckornas gäddsafarin. Vi börjar med fisketuren från den 13e juli!

Vi var nio båtar som begav oss ut i relativt starka vindar från väst. Första området för dagen var mellan Svinö och Ramsö som ligger strax väst om Dragsö. I min båt hade jag sällskap av en barnfamilj och vi började ivrigt kasta iväg våra drag mot de till synes bästa platserna. Istället för gädda fick vi en stor mängd av Östersjöns diverse sjögräs på våra krokar och för att inte misströsta allt för mycket bytte vi plats ganska snart.

Första platsen förblev fiskfri för vår del, endast några enstaka nyfikna efterföljare visade sig, men ingen som ville hugga. Efter ungefär en timme förflyttade vi hela gruppen till ett område strax norr om Dragsö, nämligen Andöarna till Skärva. Frågan var om gäddorna skulle vara mer huggvilliga här.
Tyvärr fick vi ganska snart svar på vår fråga och det var inte det svar vi hade önskat från gäddorna. De var helt enkelt inte huggvilliga denna kväll.

Tillbaka på Dragsö konstaterade vi att det endast fångats tre gäddor totalt under kvällen. En liten tröst var dock att kvällens längsta gädda mätte imponerande 98 centimeter. En riktigt fin sommarfisk som blev den överlägset längsta denna kväll. I vanlig ordning belönades vinnarbåten med kepsar.

Förra veckan arrangerades sommarens tredje gäddsafari och denna gång var det sånär fullbokat, 39 personer av 40 möjliga fördelat på tio båtar. Riktigt härligt väder hade vi beställt denna gång med sol och inte allt för starka vindar från sydöst. Upplagt för en toppenkväll helt enkelt!

Denna kväll for vi ganska långt västerut. Närmare bestämt södra Tromtö, Ivö och Utö. När alla fått information om vart vi skulle fiska började jakten på de gröna skärgårdstorpederna, gäddorna! I min båt började det väldigt bra. Det tog endast några kast innan en av pojkarna i min båt krokat sin första gädda. Snart nog var den fotad och återutsatt till sitt rätta element. Tjo, tjim och glädjeyra i båten efter den tidiga succén. Snart nog hugger det även i undertecknads spö. Inte bara en utan två gånger på kort tid. Ingen av dem behagar dock sitta kvar utan de lossnar väldigt snart. Typiskt!

Ingen mer fisk landas i vår båt och efter en timme åker vi tillsammans med resten av gruppen till plats nummer två. Denna gång höll vi oss mellan Haglö, Skillingenäs och Smörpundsholmarna. Nästan direkt tappar jag en fisk som sprätter loss uppe i ytan precis vid båten. Snopet men att gäddorna skulle överlista oss denna kväll blev bara allt mer tydligt. Vi fortsätter att kasta ivrigt längs steniga ö-kanter men utan framgång.

Väl tillbaka på Dragsö kan vi summera sju gäddor totalt och kvällens längsta fisk mätte 79 centimeter. Ingen jätte men likväl en vinnargädda som gav hela båtlaget vinnarkepsar.

Nu håller vi tummarna att gäddorna är mer huggvilliga på torsdag!

// Daniel Wickman
   2017-07-24
0 comments: