Friday, August 10, 2018

Gäddsafari #7 2018

Semestertiden går mot sitt slut och under gårdagen arrangerades sommarens allra sista gäddsafari. Det var återigen bra intresse och slutligen blev vi 28 personer fördelat på sju båtar.

Eftersom solen går ned allt tidigare har vi de senaste turerna startat vid 17:00, så även denna gång. Alla var i tid denna gång och vi kunde lämna bryggan efter en kortare genomgång. Med svaga vindar från syd/sydväst och strålande solsken valde vi att åka en bra bit västerut. Närmare bestämt till Ivö/Utö/Tromtö. Väl på plats blev alla gäster visade vilket fiskeområde som vi hade att röra oss på samt vilken tid vi skulle återträffas.

I min båt hade vi ganska omgående kontakt med fisk och den första gäddan kunde undertecknad fånga efter ungefär fem minuter. Det ca 15 centimeter långa draget var totalt inhalerat men lyckligtvis gick det relativt lätt att operera ut kroken. Efter avkrokning var tanken att en snabb mätning skulle ske för att kunna ha med gäddan i tävlingen om kvällens längsta fisk. Gäddan hade dock andra planer och gjorde ett rejält skutt för att undvika mätningen. Fisken gjorde en piruett i luften innan den landade i vattnet och snabbt stack tillbaka till sitt rätta element. Cirka 70 centimeter lång var fisken men då vi inte fick till någon bild mot mätstickan kunde vi inte räkna med denna i tävlingen.

Snart nog hugger det igen, denna gång för en av de yngre grabbarna i min båt. Fisken mäter 63cm och vi har nu en gädda att rapportera vid återsamlingen. Skönt! Vi fortsätter fiska i närområdet men denna gång utan fortsatt lycka.

Tiden går som vanligt snabbt och det var dags för återsamling och vidare transport mot Smörpundsholmarna, Haglö och Varö. I min båt kunde man snarare tro att vi åkt ut på safari i abborrfiske istället, då ena grabben i båten lyckades fånga fyra fina abborrar under den avslutande tiden. Någon mer gädda blev det inte i vår båt, och dessvärre verkade det som att många haft en trög fiskekväll. Något som vi skulle få facit på vid återsamlingen på Dragsö.

Det visade sig att endast fyra gäddor fångats där den längsta fisken mätte 70cm.

Överlag har det visat sig att de första gäddsafariturer som arrangerades denna sommar gav bra resultat, medan det på senare tid varit svårfiskat, troligen mycket beroende på den onormalt höga vattentemperaturen. Även igår hade vi 25,5 grader och lokalt ännu varmare än så.

Nu blickar vi fram emot vår fiskesäsong som drar igång igen om några veckor. Förhoppningsvis har temperaturen då gått ned något...

// Daniel Wickman
   2018-08-10
0 comments: