Friday, August 3, 2018

Gäddsafari #6 2018

Vi har välkomnat Augusti och igår var det dags för sommarens sjätte gäddsafari, det näst sista för denna sommar. Värmeböljan håller i sig i Karlskrona och det har om möjligt blivit ännu varmare nu. Mer än 30 grader dagligen och även värmerekord i vattnet som slagits flera gånger om. Vattentemperaturen runt om i Karlskrona uppmäter nu mellan 27-28 grader på många håll, till och med någon grad till på kvällarna.

Med vetskap om temperaturen fanns en föraning om att gäddorna skulle kunna tänkas vara lite sega, men med fiske och fiskar vet man aldrig riktigt säkert. Som vanligt bjöds det på soligt och klart väder, denna gång med ganska mycket vind från väst-sydväst.

Totalt blev vi denna gång 30 personer, efter några sena avhopp, fördelat på åtta båtar. Med förutsättningarna i åtanke valde vi att hålla oss hyfsat stadsnära för att undvika de största vågorna. Första anhalt blev därför området mellan Ramsö och Varö, strax väst om Dragsö där vi alltid utgår ifrån.

I min båt hade jag tyskt sällskap denna kväll. Det visade sig snart att de även varit med vid ett tidigare tillfälle några år tillbaka och hade då haft väldigt lyckat fiske fick jag berättat för mig.

Väl på plats vid första området gavs information om återsamlingstid samt vart man fick lov att fiska. Därefter for alla båtar snabbt iväg och fisket kunde komma igång. Eftersom vi inte åkt så långt så fick vi lite drygt en timmes effektiv fisketid på det första området.

Det visade sig vara få huggvilliga gäddor, åtminstone där vi befann oss. Det tog minst 40 minuter innan första hugget yttrade sig men fisken behagade sig inte sitta kvar på kroken utan slet sig ganska snabbt. Synd! Något mer hugg hade vi inte på första området i vår båt, men vi fick rapporter om att andra båtar i gänget lyckats fånga sina första fiskar.

Andra området denna kväll var mellan Andöarna och Skärva, norr om Dragsö. Även här var vattentemperaturen likt många andra platser närmare 28 grader (otroligt!). Närmare en timme till fiskade vi här, dock fortsatt utan lycka för mig och mina tyska gäster. Vi fick helt enkelt nöja oss med att njuta av den vackra skärgården och den felkrokade och mycket gamla handsken som vi lyckades få på kroken.

Tillbaka på Dragsö kunde vi summera en total om 8 fångade gäddor, där den längsta fisken för kvällen mätte in på 77cm. Nu laddar vi om för sommarens sista gäddsafari som arrangeras på torsdag nästa vecka. Då hoppas vi temperaturen gått ner något och att gäddorna är mycket hungriga!

// Daniel Wickman
   2018-08-03

0 comments: