Sunday, August 9, 2020

Gäddsafari #7 2020

Sommaren går fort och vi har redan hunnit avverka sommarsäsongens sista gäddsafari. Denna fisketur arrangerades i torsdags och ännu en gång var vi fullbokade. 37 deltagare fördelat på tio båtar begav sig ut i en stilla skärgård. Sprakande solsken, 26 grader varmt och det märktes tydligt att många soldyrkare tagit sig ut på vattnet denna kväll med såväl båtar, kanoter, kajaker som SUP brädor och vattenskotrar. 

Dagens första stopp lades strax syd om centrum. Närmare bestämt kring Bergaholmen, Kurrholmarna och Kobebus. Det stod klart och tydligt att gäddorna inte var där då ingen båt upplevde ens ett nafs vid detta stopp. Här krävdes drastisk förflyttning så vi lämnade öarna bakom oss och for vidare i ett långt fint led så långt in i skärgården vi kunde komma. Stoppet blev som flera gånger förr denna sommar i Rosenholmsviken/Skärva/Andöarna som ligger en bit norr om Dragsö. 

Väl på plats hade vi närmare en timme på oss att fiska och här såg det möjligen lite mer lovande ut. Det var förvisso fortsatt vindstilla men vattnet var grumligare och kanske, kanske kunde gäddorna tänkas vara lite mindre skygga här.

I min båt hade jag sällskap av en tysk familj denna kväll. Efter en stunds kastande kliver äntligen vår första gädda på och det är undertecknad som har vilat sig i form och krokat den första fisken. Den visade sig vara 80cm lång och nog visste jag att det mycket väl kunde vara en så kallad vinnarfisk när det kommer till längden. 

Strax därpå krokar även pappan i sällskapet sin första gädda. Denna var av mindre storlek och fick följa med hem till familjens middagsbord. Fisken blev faktiskt det sista som hände i vår båt innan det var dags för färd tillbaka till Dragsö.

Årets sista summering visade sig resultera i sju gäddor där den längsta var just det, 80cm! 

Nu laddar vi som jobbar med fisket om och ser fram emot en lång höst med många gäddor till våra gäster. Men innan dess, några veckor med sol, bad och mjukglass i mängder!

// Daniel Wickman
   2020-08-09 


0 comments: